JADŁOSPIS

30.09.2024-Poniedziałek

Śn.: CHLEB PSZENNO-ŻYTNI (1) Z MASŁEM (2), SALAMI, POMIDOR, KIEŁKI RZODKIEWKI, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2)

Ob.: ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI Z ZIEMNIAKAMI (4) I KIEŁBASĄ, MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA (1, 2, 3), ½ BANANA, KOMPOT WIELOOWOCOWY

Podw.: WARZYWA W SŁUPKACH (marchew, seler naciowy, papryka, ogórek zielony) Z DIPEM JOGURTOWYM (2)

01.10.2024- Wtorek

Śn.: CHLEB PSZENNO-ŻYTNI (1) Z MASŁEM (2), PARÓWKI NA CIEPŁO, KETCHUP, KAWA ZBOŻOWA Z MLEKIEM (1, 2)

Ob.: ZUPA KREM Z CUKINII (2, 4), POTRAWKA Z KURCZAKA Z RYŻEM PO CHIŃSKU, KOMPOT WIELOOWOCOWY, JABŁKO

Podw.: JOGURT NATURALNY Z NASIONAMI CHIA, MUSEM BRZOSKWINIOWYM I MUSLI (1, 2, 5)

02.10.2024- Środa

Śn.: ZAPIEKANKA Z CHLEBA TOSTOWEGO Z ŻÓŁTYM SEREM I KETCHUPEM (1, 2), KAKAO Z MLEKIEM (2)

Ob.: ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI  (1, 4), SPAGETTI BOLOGNESE, KOMPOT WIELOOWOCOWY, ŚLIWKI

Podw.: TALERZ OWOCOWYCH ROZMAITOŚCI ( arbuz, kiwi, nektarynki), CIASTKA OWSIANE (1, 2, 3)

03.10.2024 – Czwartek

Śn.: CHLEB PSZENNO-ŻYTNI RAZOWY (1) Z MASŁEM (2), KIEŁBASA KRAKOWSKA PODSUSZANA, PAPRYKA, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2)

Ob.: ZUPA JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI ( 2, 4), KASZA GRYCZANO-JĘCZMIENNA (1), PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (2), MIZERIA ZE ŚMIETANĄ (2), KOMPOT WIELOOWOCOWY

Podw.: DROŻDŻÓWKA Z SEREM I DŻEMEM (1, 2, 3), MLEKO

04.10.2024 – Piątek

Śn.: CHLEB PSZENNO- ŻYTNI (1) Z MASŁEM (2), SER BIAŁY Z SUSZONYMI POMIDORAMI, OGÓREK KISZONY, KAKAO Z MLEKIEM (2)

Ob: ZUPA KALAFIOROWA Z GRYSIKIEM (1, 4), ZIEMNIAKI, PALUSZKI RYBNE (1, 2, 3, 6), SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY, KOMPOT WIELOOWOCOWY

Podw.: SOK KUBUŚ, CIASTKO (1, 2, 3)

ALERGENY:

1. gluten

2. laktoza

3. jaja

4. seler

5. orzechy

6. ryby

PYSZNIE, ZDROWO, KOLOROWO

Co dobrego tutaj jemy? Zaraz wszystkim opowiemy.
Najważniejsze jest śniadanie, a w przedszkolu mamy na nie:
wyśmienite zupki mleczne, kolorowe kanapeczki,
jest kiełbaska pyszna, zdrowa i bułeczka jest razowa.
Jest kakao, kawa z mlekiem lub herbatka owocowa
albo czarna cytrynowa.
Potem drugie jest śniadanie – tu zaczyna się chrupanie,
bo marchewkę sobie zjemy, kompocikiem zapijemy.
Tu podają witaminki dla chłopczyka i dziewczynki.
Są owoce, są warzywa, żeby ząbki pracowały,
by się dzieci zajadały.
O dwunastej obiad zjemy, oko, brzuszki ucieszymy.
Kolorowe zupki mamy, a najbardziej uwielbiamy:
ogórkową, cebulową, tą zieloną – szpinakową,
te z ziemniakiem, te z grzankami, wszystkie zupki uwielbiamy.
A na drugie wierzcie mili, że nam w kuchni tu zrobili
racuchy, naleśniki, kluski białe i spaghetti doskonałe.
Są pulpety, są kotlety, rybka zdarza się czasami
lecz najbardziej zachwalamy kluski na parze robione
w sosie truskawkowym topione.
No i jeszcze Wam powiemy, że te nasze kuchareczki
robią pyszne suróweczki – z ananasem, z rodzynkami,
no i nawet z orzeszkami.
Wszystko robią panie same, by dzieciakom smakowało,
by zdrowia i urody im nie brakowało.
A na koniec podwieczorek, by w domu był dobry humorek.
Deser serowo – bananowy, ciasto kruche i drożdżowe z jabłuszkami,
biszkoptowe z galaretką i owocami, budyń czekoladowy i truskawkowy,
jogurt i kisiel to tylko niektóre smaki, które lubią przedszkolaki.
Na tym opowieść kończymy i smacznego Wam życzymy.

Do naszego przedszkola zakupiono piec konwekcyjno- parowy .To wielofunkcyjne urządzenie daje wiele możliwości a posiłki w nim przyrządzane zachowują swoje wartości odżywcze , potrawy są bardzo zdrowe i co ważne beztłuszczowe.
09.05.16r panie kucharki przeszły specjalne szkolenie pod czujnym kucharskim okiem pana Dawida. Piec został przetestowany a pierwszy przyrządzony w nim posiłek ,,spałaszowany ” z apetytem.
Wszystkie podejmowane działania, modernizacja kuchni, szkolenia pań kucharek wiążą się ściśle z programem przedszkola promującego zdrowie pt. ,, „ZDROWY I BEZPIECZNY PRZEDSZKOLAK”.

Przedszkole jest
czynne od 6:00 do 17:00

od poniedziałku do piątku

coat-of-arms-67863_960_720