o żywieniu
w naszym przedszkolu

JADŁOSPIS

Poniedziałek 26.10.20r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, SZYNKA, POMIDOR, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2)

ob. ZUPA JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI, NALEŚNIKI Z SEREM I DŻEMEM, MARCHEWKA Z JABŁKIEM, KOMPOT (1, 2, 3, 4)

podw. BUŁKA Z MASŁEM, PASTA Z KURCZAKA, OGÓREK KISZONY, HERBATA Z CYTRYNA, POMARAŃCZE (1, 2)

Wtorek 27.10.20r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, SER ŻÓŁTY, PAPRYKA, KAKAO (1, 2)

ob. ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM, ZIEMNIAKI, GULASZ INDYCZY, CZERWONA KAPUSTA, KOMPOT, KIWI (1, 2, 3, 4)

podw. BABKA (wypiek własny), MLEKO (1, 2, 3)

Środa 28.10.20r.

śn. ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI OWSIANYMI, CHLEB Z MASŁEM, SER  BIAŁY Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM, HERBATA OWOCOWA (1, 2)

ob. ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI, ŁAZANKI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ KISZONĄ, KOMPOT (1, 2, 3, 4)

podw. TALERZ OWOCOWYCH ROZMAITOŚCI (winogrona, gruszki, melon), BUŁKA Z MASŁEM (1, 2)

Czwartek 29.10.20r. 

śn. CHLEB Z MASŁEM, PIERŚ Z INDYKA WĘDZONA, ZIELONA  SAŁATA,  KAKAO (1, 2)

ob. ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z ZIEMNIAKAMI, KASZA GRYCZANO-JĘCZMIENNA, PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM, BROKUŁ I MARCHEWKA GOTOWANE NA PARZE, KOMPOT, JABŁKO (1, 2, 3, 4)

podw. CHAŁKA Z MASŁEM I DŻEMEM, MLEKO (1, 2)

Piątek 30.10.20r.

śn. ZUPA MLECZNA Z GRYSIKIEM, CHLEB Z MASŁEM,  PASTA JAJECZNA, OGÓREK ZIELONY, HERBATA OWOCOWA (1, 2, 3)

ob. KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z PRAŻONYM  SŁONECZNIKIEM, ZIEMNIAKI, KOTLECIKI RYBNE, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY, KOMPOT (1, 2, 3, 4, 6)

podw. BUDYŃ CZEKOLADOWY Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW, HERBATNIKI (1, 2, 3)

1. gluten
2. laktoza
3. jaja
4. seler
5. orzechy
6. ryby

PYSZNIE, ZDROWO, KOLOROWO

Co dobrego tutaj jemy? Zaraz wszystkim opowiemy.
Najważniejsze jest śniadanie, a w przedszkolu mamy na nie:
wyśmienite zupki mleczne, kolorowe kanapeczki,
jest kiełbaska pyszna, zdrowa i bułeczka jest razowa.
Jest kakao, kawa z mlekiem lub herbatka owocowa
albo czarna cytrynowa.
Potem drugie jest śniadanie – tu zaczyna się chrupanie,
bo marchewkę sobie zjemy, kompocikiem zapijemy.
Tu podają witaminki dla chłopczyka i dziewczynki.
Są owoce, są warzywa, żeby ząbki pracowały,
by się dzieci zajadały.
O dwunastej obiad zjemy, oko, brzuszki ucieszymy.
Kolorowe zupki mamy, a najbardziej uwielbiamy:
ogórkową, cebulową, tą zieloną – szpinakową,
te z ziemniakiem, te z grzankami, wszystkie zupki uwielbiamy.
A na drugie wierzcie mili, że nam w kuchni tu zrobili
racuchy, naleśniki, kluski białe i spaghetti doskonałe.
Są pulpety, są kotlety, rybka zdarza się czasami
lecz najbardziej zachwalamy kluski na parze robione
w sosie truskawkowym topione.
No i jeszcze Wam powiemy, że te nasze kuchareczki
robią pyszne suróweczki – z ananasem, z rodzynkami,
no i nawet z orzeszkami.
Wszystko robią panie same, by dzieciakom smakowało,
by zdrowia i urody im nie brakowało.
A na koniec podwieczorek, by w domu był dobry humorek.
Deser serowo – bananowy, ciasto kruche i drożdżowe z jabłuszkami,
biszkoptowe z galaretką i owocami, budyń czekoladowy i truskawkowy,
jogurt i kisiel to tylko niektóre smaki, które lubią przedszkolaki.
Na tym opowieść kończymy i smacznego Wam życzymy.

Do naszego przedszkola zakupiono piec konwekcyjno- parowy .To wielofunkcyjne urządzenie daje wiele możliwości a posiłki w nim przyrządzane zachowują swoje wartości odżywcze , potrawy są bardzo zdrowe i co ważne beztłuszczowe.
09.05.16r panie kucharki przeszły specjalne szkolenie pod czujnym kucharskim okiem pana Dawida. Piec został przetestowany a pierwszy przyrządzony w nim posiłek ,,spałaszowany ” z apetytem.
Wszystkie podejmowane działania, modernizacja kuchni, szkolenia pań kucharek wiążą się ściśle z programem przedszkola promującego zdrowie pt. ,, „ZDROWY I BEZPIECZNY PRZEDSZKOLAK”.

Przedszkole jest
czynne od 6:00 do 17:00

od poniedziałku do piątku

coat-of-arms-67863_960_720