o żywieniu
w naszym przedszkolu

JADŁOSPIS

Poniedziałek 29.03.21r.

śn. BUŁKA Z MASŁEM, JAJECZNICA NA PARZE, ZIELONA CEBULKA, KAKAO (1, 2)

ob. ŻUR Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ, CHLEB, KOMPOT (1)

podw. KISIEL Z JABŁKIEM, HERBATNIKI (1, 2, 3)

Wtorek 30.03.21r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, SER ŻÓŁTY, RZODKIEWKA, KAKAO (1, 2)

ob. ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM, ZIEMNIAKI, JAJKO SADZONE, MARCHEWKA GOTOWANA, KOMPOT (1, 2, 3, 4)

podw. BUŁKA Z MASŁEM, MLEKO, JABŁKO (1, 2)

Środa 31.03.21r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, SER BIAŁY Z MIODEM, KAKAO (1, 2)

ob. ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI, ZIEMNIAKI, KURCZAK  DUSZONY, BURAKI,  KOMPOT (1, 2, 4)

podw. BUŁKA Z MASŁEM, PASTA JAJECZNA, SZCZYPIOREK, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2, 3)

Czwartek 01.04.21r.

śn. ZAPIEKANKA Z ŻÓŁTEGO SERA, KAWA INKA Z MLEKIEM

ob. ZUPA SZPINAKOWA Z ZIEMNIAKAMI, RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKIEM I ŚMIETANĄ, KOMPOT (1, 2, 4)

podw. CHLEB Z MASŁEM, FILET Z MAKRELI W SOSIE POMIDOROWYM,  OGÓREK KISZONY, HERBATA OWOCOWA(1, 2, 6)

Piątek 02.04.21r.

śn.  CHLEB Z MASŁEM I MIODEM, MLEKO (1, 2)

ob. KREM Z MARCHEWKI Z GRZANKAMI, PLACKI ZIEMNIACZANE, JABŁKO, KOMPOT (1, 2, 3, 4 )

podw. BUDYŃ WANILIOWY, CIASTKO (1, 2, 3)

Ze względu na niską frekwencję dzieci w okresie od 29.03.21 do 09.04.21 r. zastrzegamy sobie prawo zmiany jadłospisu.

Alergeny:

  1. gluten
  2. laktoza
  3. jaja
  4. seler
  5. orzechy
  6. ryby

PYSZNIE, ZDROWO, KOLOROWO

Co dobrego tutaj jemy? Zaraz wszystkim opowiemy.
Najważniejsze jest śniadanie, a w przedszkolu mamy na nie:
wyśmienite zupki mleczne, kolorowe kanapeczki,
jest kiełbaska pyszna, zdrowa i bułeczka jest razowa.
Jest kakao, kawa z mlekiem lub herbatka owocowa
albo czarna cytrynowa.
Potem drugie jest śniadanie – tu zaczyna się chrupanie,
bo marchewkę sobie zjemy, kompocikiem zapijemy.
Tu podają witaminki dla chłopczyka i dziewczynki.
Są owoce, są warzywa, żeby ząbki pracowały,
by się dzieci zajadały.
O dwunastej obiad zjemy, oko, brzuszki ucieszymy.
Kolorowe zupki mamy, a najbardziej uwielbiamy:
ogórkową, cebulową, tą zieloną – szpinakową,
te z ziemniakiem, te z grzankami, wszystkie zupki uwielbiamy.
A na drugie wierzcie mili, że nam w kuchni tu zrobili
racuchy, naleśniki, kluski białe i spaghetti doskonałe.
Są pulpety, są kotlety, rybka zdarza się czasami
lecz najbardziej zachwalamy kluski na parze robione
w sosie truskawkowym topione.
No i jeszcze Wam powiemy, że te nasze kuchareczki
robią pyszne suróweczki – z ananasem, z rodzynkami,
no i nawet z orzeszkami.
Wszystko robią panie same, by dzieciakom smakowało,
by zdrowia i urody im nie brakowało.
A na koniec podwieczorek, by w domu był dobry humorek.
Deser serowo – bananowy, ciasto kruche i drożdżowe z jabłuszkami,
biszkoptowe z galaretką i owocami, budyń czekoladowy i truskawkowy,
jogurt i kisiel to tylko niektóre smaki, które lubią przedszkolaki.
Na tym opowieść kończymy i smacznego Wam życzymy.

Do naszego przedszkola zakupiono piec konwekcyjno- parowy .To wielofunkcyjne urządzenie daje wiele możliwości a posiłki w nim przyrządzane zachowują swoje wartości odżywcze , potrawy są bardzo zdrowe i co ważne beztłuszczowe.
09.05.16r panie kucharki przeszły specjalne szkolenie pod czujnym kucharskim okiem pana Dawida. Piec został przetestowany a pierwszy przyrządzony w nim posiłek ,,spałaszowany ” z apetytem.
Wszystkie podejmowane działania, modernizacja kuchni, szkolenia pań kucharek wiążą się ściśle z programem przedszkola promującego zdrowie pt. ,, „ZDROWY I BEZPIECZNY PRZEDSZKOLAK”.

Przedszkole jest
czynne od 6:00 do 17:00

od poniedziałku do piątku

coat-of-arms-67863_960_720