o żywieniu
w naszym przedszkolu

JADŁOSPIS

Poniedziałek 25.09.23r.

śn. CHLEB ŻYTNI RAZOWY (1) Z MASŁEM (2), POLĘDWICA SOPOCKA, POMIDORY, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2)

ob. KRUPNIK Z KASZY JĘCZMIENNEJ (1, 4), MAKARON Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM W SOSIE BESZAMELOWYM (1,2,3), ARBUZ, KOMPOT WIELOOWOCOWY

podw. SEREK WANILIOWY (2), RURKA WAFLOWA (1,2,3)

Wtorek 26.09.23r.

śn. ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI OWSIANYMI (1, 2), CHAŁKA (1,2 ,3 ) Z MASŁEM I DŻEMEM (2), HERBATA OWOCOWA

ob. ZUPA OGÓRKOWA ( 2, 4) Z ZIEMNIAKAMI, KASZA BULGUR (1 ) PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (1, 2, 3) SURÓWKA Z SELERA, JABŁKA I ORZECHÓW WŁOSKICH Z JOGURTEM (4, 5, 2), KOMPOT WIELOOWOCOWY, ŚLIWKI

podw. BUŁKA (1) Z MASŁEM (2), PASTA Z KIEŁBASY (2),OGÓREK KISZONY, HERBATA MIĘTOWA Z MIODEM I CYTRN

Środa 27.09.23r.

śn. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI (1) Z MASŁEM (2), SER BIAŁY (2) Z SUSZONYMI POMIDORAMI, OGÓREK ZIELONY, KAWA ZBOŻOWA Z MLEKIEM (1, 2)

ob. ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM (1, 2, 3, 4), ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ, KOMPOT WIELOOWOCOWY, NEKTARYNKA

podw. PIECZYWO ŻYTNIE WASA (1) Z MIODEM, KAKAO Z MLEKIEM (2)

Czwartek 28.09.23r.

śn. ZAPIEKANKA Z ŻÓŁTYM SEREM (1, 2) KETCHUP, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2)

ob. ZUPA RYŻOWA NA KURCZAKU (4), KOPYTKA W SOSIE MYŚLIWSKIM, MELON, KOMPOT WIELOOWOCOWY

podw. BABKA CYTRYNOWA (wypiek własny) (1, 2, 3), KAKAO Z MLEKIEM (2)

Piątek 29.09.23r.

śn. CHLEB PSZENNO- ŻYTNI (1) Z MASŁEM (2), PASTA MIĘSNO-WARZYWNA (2), KAWA ZBOŻOWA Z MLEKIEM (1, 2)

ob. BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI (2, 4), SPAGETTIZ TUŃCZYKIEM (1, 3, 6 ), MARCHEWKA W SŁUPKACH, KOMPOT WIELOOWOCOWY

podw. TALERZ OWOCOWYCH ROZMAITOŚCI (arbuz, banan, kiwi), CIASTECZKO OWSIANE (1, 2, 3)

Alergeny:

  1. gluten
  2. laktoza
  3. jaja
  4. seler
  5. orzechy
  6. ryby

PYSZNIE, ZDROWO, KOLOROWO

Co dobrego tutaj jemy? Zaraz wszystkim opowiemy.
Najważniejsze jest śniadanie, a w przedszkolu mamy na nie:
wyśmienite zupki mleczne, kolorowe kanapeczki,
jest kiełbaska pyszna, zdrowa i bułeczka jest razowa.
Jest kakao, kawa z mlekiem lub herbatka owocowa
albo czarna cytrynowa.
Potem drugie jest śniadanie – tu zaczyna się chrupanie,
bo marchewkę sobie zjemy, kompocikiem zapijemy.
Tu podają witaminki dla chłopczyka i dziewczynki.
Są owoce, są warzywa, żeby ząbki pracowały,
by się dzieci zajadały.
O dwunastej obiad zjemy, oko, brzuszki ucieszymy.
Kolorowe zupki mamy, a najbardziej uwielbiamy:
ogórkową, cebulową, tą zieloną – szpinakową,
te z ziemniakiem, te z grzankami, wszystkie zupki uwielbiamy.
A na drugie wierzcie mili, że nam w kuchni tu zrobili
racuchy, naleśniki, kluski białe i spaghetti doskonałe.
Są pulpety, są kotlety, rybka zdarza się czasami
lecz najbardziej zachwalamy kluski na parze robione
w sosie truskawkowym topione.
No i jeszcze Wam powiemy, że te nasze kuchareczki
robią pyszne suróweczki – z ananasem, z rodzynkami,
no i nawet z orzeszkami.
Wszystko robią panie same, by dzieciakom smakowało,
by zdrowia i urody im nie brakowało.
A na koniec podwieczorek, by w domu był dobry humorek.
Deser serowo – bananowy, ciasto kruche i drożdżowe z jabłuszkami,
biszkoptowe z galaretką i owocami, budyń czekoladowy i truskawkowy,
jogurt i kisiel to tylko niektóre smaki, które lubią przedszkolaki.
Na tym opowieść kończymy i smacznego Wam życzymy.

Do naszego przedszkola zakupiono piec konwekcyjno- parowy .To wielofunkcyjne urządzenie daje wiele możliwości a posiłki w nim przyrządzane zachowują swoje wartości odżywcze , potrawy są bardzo zdrowe i co ważne beztłuszczowe.
09.05.16r panie kucharki przeszły specjalne szkolenie pod czujnym kucharskim okiem pana Dawida. Piec został przetestowany a pierwszy przyrządzony w nim posiłek ,,spałaszowany ” z apetytem.
Wszystkie podejmowane działania, modernizacja kuchni, szkolenia pań kucharek wiążą się ściśle z programem przedszkola promującego zdrowie pt. ,, „ZDROWY I BEZPIECZNY PRZEDSZKOLAK”.

Przedszkole jest
czynne od 6:00 do 17:00

od poniedziałku do piątku

coat-of-arms-67863_960_720