o żywieniu
w naszym przedszkolu

JADŁOSPIS

Poniedziałek 18.01.21r.

śn.  ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI WIELOZBOŻOWYMI, CHLEB MIESZANY Z  MASŁEM, JAJECZNICA NA PARZE ZE SZCZYPIORKIEM, HERBATA Z CYTRYNA (1, 2)

ob. ROSÓŁ Z MAKARONEM, FASOLKA PO BRETOŃSKU, ZIEMNIAKI,  KOMPOT,  KALAREPA W SŁUPKACH (1, 2, 3, 4)

podw. ŁÓDECZKI BANANOWE Z MUSEM SEROWYM, POSYPANE GORZKĄ CZEKOLADĄ, HERBATNIKI (1, 2, 3)

Wtorek 19.01.21r.

śn. CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SER ŻÓŁTY, PAPRYKA, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2, 3)

ob. ZUPA SZPINAKOWA Z GRZANKAMI,  PIECZEŃ Z SZYNKI, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY, KOMPOT, JABŁKO (1, 2, 4)

podw. CIASTO „CYNAMONOWIEC”, MLEKO (1, 2, 3, 6)

Środa 20.01.21r.

śn. OWSIANKA NA MLEKU, CHLEB MIESZANY Z MASŁEM, SCHAB, OGÓREK KISZONY, HERBATA OWOCOWA (1, 2 )

ob. KAPUŚNIAK Z ZIEMNIAKAMI, KASZA GRYCZANA Z SOSEM PIECZARKOWYM, SURÓWKA Z SELERA I ORZECHÓW WŁOSKICH, KOMPOT, MANDARYNKI (1, 2, 4)

podw. KISIEL Z JABŁKIEM, PALUCHY KUKURYDZIANE (1, 2, 3)

Czwartek  21.01.21r.

śn. CHLEB RAZOWY Z MASŁEM, SER BIAŁY Z OGÓRKIEM, CZOSNKIEM I KOPERKIEM, KAKAO (1, 2)

ob. ZUPA ZIEMNIACZANA, MAKARON, GULASZ WOŁOWO-WIEPRZOWY, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY, KOMPOT, JABŁKO, (1, 2, 4)

podw. KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI, CHAŁKA Z MASŁEM (1, 2, 3)

Piątek 22.01.21r.

śn. CHLEB Z  MASŁEM CZSNKOWYM, WĘDLINA, OGÓREK ZIELONY, KAWA INKA Z MLEKIM (1, 2)

ob. ZUPA OGÓRKOWA Z  ZIEMNIAKAMI, RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKIEM I CYNAMONEM, KOMPOT, MARCHEWKA W SŁUPKACH (1, 2, 4)

podw. BUDYŃ CZEKOLADOWY Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW, BISZKOPTY  (1, 2)

Alergeny:

  1. gluten
  2. laktoza
  3. jaja
  4. seler
  5. orzechy
  6. ryby

PYSZNIE, ZDROWO, KOLOROWO

Co dobrego tutaj jemy? Zaraz wszystkim opowiemy.
Najważniejsze jest śniadanie, a w przedszkolu mamy na nie:
wyśmienite zupki mleczne, kolorowe kanapeczki,
jest kiełbaska pyszna, zdrowa i bułeczka jest razowa.
Jest kakao, kawa z mlekiem lub herbatka owocowa
albo czarna cytrynowa.
Potem drugie jest śniadanie – tu zaczyna się chrupanie,
bo marchewkę sobie zjemy, kompocikiem zapijemy.
Tu podają witaminki dla chłopczyka i dziewczynki.
Są owoce, są warzywa, żeby ząbki pracowały,
by się dzieci zajadały.
O dwunastej obiad zjemy, oko, brzuszki ucieszymy.
Kolorowe zupki mamy, a najbardziej uwielbiamy:
ogórkową, cebulową, tą zieloną – szpinakową,
te z ziemniakiem, te z grzankami, wszystkie zupki uwielbiamy.
A na drugie wierzcie mili, że nam w kuchni tu zrobili
racuchy, naleśniki, kluski białe i spaghetti doskonałe.
Są pulpety, są kotlety, rybka zdarza się czasami
lecz najbardziej zachwalamy kluski na parze robione
w sosie truskawkowym topione.
No i jeszcze Wam powiemy, że te nasze kuchareczki
robią pyszne suróweczki – z ananasem, z rodzynkami,
no i nawet z orzeszkami.
Wszystko robią panie same, by dzieciakom smakowało,
by zdrowia i urody im nie brakowało.
A na koniec podwieczorek, by w domu był dobry humorek.
Deser serowo – bananowy, ciasto kruche i drożdżowe z jabłuszkami,
biszkoptowe z galaretką i owocami, budyń czekoladowy i truskawkowy,
jogurt i kisiel to tylko niektóre smaki, które lubią przedszkolaki.
Na tym opowieść kończymy i smacznego Wam życzymy.

Do naszego przedszkola zakupiono piec konwekcyjno- parowy .To wielofunkcyjne urządzenie daje wiele możliwości a posiłki w nim przyrządzane zachowują swoje wartości odżywcze , potrawy są bardzo zdrowe i co ważne beztłuszczowe.
09.05.16r panie kucharki przeszły specjalne szkolenie pod czujnym kucharskim okiem pana Dawida. Piec został przetestowany a pierwszy przyrządzony w nim posiłek ,,spałaszowany ” z apetytem.
Wszystkie podejmowane działania, modernizacja kuchni, szkolenia pań kucharek wiążą się ściśle z programem przedszkola promującego zdrowie pt. ,, „ZDROWY I BEZPIECZNY PRZEDSZKOLAK”.

Przedszkole jest
czynne od 6:00 do 17:00

od poniedziałku do piątku

coat-of-arms-67863_960_720