o żywieniu
w naszym przedszkolu

JADŁOSPIS

Poniedziałek 18.02.19r.

śn.  ZUPA MLECZNA Z LANYM CIASTEM, CHLEB Z MASŁEM, SER BIAŁY Z MIODEM I GRUSZKĄ, HERBATA Z CYTRYNĄ (1, 2)

ob.  ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI, RYŻ, LECZO WARZYWNE Z INDYKIEM, KOMPOT (1, 2, 4)

podw. ROGAL Z MASŁEM, MLEKO, JABŁKO (1, 2)

Wtorek 19.02.19r.

śn. CHLEB KANAPKOWY Z MASŁEM, SZYNKA, POMIDOR, KAKAO (1, 2)

ob. ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM, PIEROGI RUSKIE, KOMPOT, KIWI (1, 2, 3, 4)

podw. BUŁKA Z MASŁEM, PASTA Z KURCZAKA, OGÓREK KISZONY, HERBATA OWOCOWA (1, 2)

Środa 20.02.19r.

śn. BUŁKA GRAHAMKA Z MASŁEM, SER ŻÓŁTY, POMIDOR, KAKAO (1, 2)

ob. KRUPNIK Z KASZY JAGLANEJ, ZIEMNIAKI, PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM, SAŁATKA Z OGÓRKA KISZONEGO I JABŁKA, KOMPOT (1, 2, 3, 4)

podw. JOGURT OWOCOWY (wyrób własny na bazie jogurtu naturalnego), BUŁKA Z MASŁEM (1, 2)

Czwartek 21.02.19r. 

śn. ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI OWSIANYMI, CHLEB Z MASŁEM, SZYNKA WIEPRZOWA, ZIELONA SAŁATA, HERBATA OWOCOWA (1, 2)

ob. ZUPA SHREKA Z GRZANKAMI, SPAGHETTI BOLOGNESE, MARCHEWKA W SŁUPKACH, KOMPOT (1, 2, 3, 4)

podw. TALERZ OWOCOWYCH ROZMAITOŚCI (pomarańcze, jabłko, kiwi), CHAŁKA Z MASŁEM (1, 2)

Piątek 22.02.19r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, JAJECZNICA NA PARZE, SZCZYPIOREK, KAKAO (1, 2, 3)

ob. ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI, ZIEMNIAKI, KOTLECIKI RYBNE, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY, KOMPOT (1, 2, 3, 6)

podw. BUDYŃ CZEKOLADOWY POSYPANY PŁATKAMI MIGDAŁÓW, HERBATNIKI (1, 2, 3)

Alergeny:

1. gluten
2. laktoza
3. jaja
4. seler
5. orzechy
6. ryby

PYSZNIE, ZDROWO, KOLOROWO

Co dobrego tutaj jemy? Zaraz wszystkim opowiemy.
Najważniejsze jest śniadanie, a w przedszkolu mamy na nie:
wyśmienite zupki mleczne, kolorowe kanapeczki,
jest kiełbaska pyszna, zdrowa i bułeczka jest razowa.
Jest kakao, kawa z mlekiem lub herbatka owocowa
albo czarna cytrynowa.
Potem drugie jest śniadanie – tu zaczyna się chrupanie,
bo marchewkę sobie zjemy, kompocikiem zapijemy.
Tu podają witaminki dla chłopczyka i dziewczynki.
Są owoce, są warzywa, żeby ząbki pracowały,
by się dzieci zajadały.
O dwunastej obiad zjemy, oko, brzuszki ucieszymy.
Kolorowe zupki mamy, a najbardziej uwielbiamy:
ogórkową, cebulową, tą zieloną – szpinakową,
te z ziemniakiem, te z grzankami, wszystkie zupki uwielbiamy.
A na drugie wierzcie mili, że nam w kuchni tu zrobili
racuchy, naleśniki, kluski białe i spaghetti doskonałe.
Są pulpety, są kotlety, rybka zdarza się czasami
lecz najbardziej zachwalamy kluski na parze robione
w sosie truskawkowym topione.
No i jeszcze Wam powiemy, że te nasze kuchareczki
robią pyszne suróweczki – z ananasem, z rodzynkami,
no i nawet z orzeszkami.
Wszystko robią panie same, by dzieciakom smakowało,
by zdrowia i urody im nie brakowało.
A na koniec podwieczorek, by w domu był dobry humorek.
Deser serowo – bananowy, ciasto kruche i drożdżowe z jabłuszkami,
biszkoptowe z galaretką i owocami, budyń czekoladowy i truskawkowy,
jogurt i kisiel to tylko niektóre smaki, które lubią przedszkolaki.
Na tym opowieść kończymy i smacznego Wam życzymy.

Do naszego przedszkola zakupiono piec konwekcyjno- parowy .To wielofunkcyjne urządzenie daje wiele możliwości a posiłki w nim przyrządzane zachowują swoje wartości odżywcze , potrawy są bardzo zdrowe i co ważne beztłuszczowe.
09.05.16r panie kucharki przeszły specjalne szkolenie pod czujnym kucharskim okiem pana Dawida. Piec został przetestowany a pierwszy przyrządzony w nim posiłek ,,spałaszowany ” z apetytem.
Wszystkie podejmowane działania, modernizacja kuchni, szkolenia pań kucharek wiążą się ściśle z programem przedszkola promującego zdrowie pt. ,, „ZDROWY I BEZPIECZNY PRZEDSZKOLAK”.

Przedszkole jest
czynne od 6:00 do 17:00

od poniedziałku do piątku

coat-of-arms-67863_960_720