o żywieniu
w naszym przedszkolu

JADŁOSPIS

Poniedziałek 16.05.22r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, SZYNKA, OGÓREK ZIELONY, HERBATA Z CYTRYNĄ (1)

ob. ZUPA ZIEMNIACZANA, RYŻ, POTRAWKA Z KURCZAKA, KOMPOT, JABŁKO (1, 2, 3, 4)

podw. DROŻDŻÓWKA Z SEREM I DŻEMEM, MLEKO (1, 2)

PROWIANT NA WYCIECZKĄ DLA 2 GRUP: „SKRZATY” I „SMERFY”
BUŁKA Z SEREM ŻÓŁTYM I ZIELONĄ SAŁATĄ, DROŻDŻÓWKA,
JABŁKO, KIEŁBASKA Z GRILLA Z CHLEBEM I KETCHUPEM

Wtorek 17.05.22r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, JAJKO, POMIDOR, OGÓREK KISZONY, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2)

ob. KAPUŚNIAK Z ZIEMNIAKAMI, KLUSKI NA PARZE Z MUSEM JOGURTOWO-TRUSKAWKOWYM, KOMPOT, MARCHEWKA W SŁUPKACH(1, 2, 3, 4)

podw. BUŁKA Z MASŁEM, KIEŁBASA KRAKOWSKA PODSUSZANA, PAPRYKA, HERBATA OWOCOWA (1, 2)

Środa 18.05.22r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, PARÓWKI Z SZYNKI, KETCHUP, KAWA INKA Z MLEKIEM (1, 2)

ob. BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI, MAKARON Z SOSEM PIECZARKOWYM, KOMPOT, GRUSZKA (1, 2, 3, 4)

podw. BABKA CYTRYNOWA (wypiek własny), MLEKO (1, 2, 3)

Czwartek 19.05.22r.

śn. ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI WIELOZBOŻOWYMI, CHLEB Z MASŁEM, PASTA JAJECZNA, SZCZYPIOREK, HERBATA Z CYTRYNĄ (1, 2, 3)

ob. ZUPA SZPINAKOWA Z RYŻEM, PYZY Z MIĘSEM, SAŁATKA Z OGÓRKA KISZONEGO I JABŁKA, KOMPOT (1, 2, 3, 4)

podw. BUDYŃ CZEKOLADOWY Z MIGDAŁAMI, BISZKOPTY (1, 2, 3)

Piątek 20.05.22r.

śn. CHLEB Z MASŁEM, SZYNKA, POMIDOR, KAKAO (1, 2)

ob. ZUPA KALAFIOROWA Z GRYSIKIEM, ZIEMNIAKI, KOTLECIKI RYBNE, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY, KOMPOT (1, 2, 3, 4, 6)

podw. TALERZ OWOCOWYCH ROZMAITOŚCI (melon, jabłko, kiwi) HERBATNIKI (1, 2, 3)

Alergeny:

  1. gluten
  2. laktoza
  3. jaja
  4. seler
  5. orzechy
  6. ryby

PYSZNIE, ZDROWO, KOLOROWO

Co dobrego tutaj jemy? Zaraz wszystkim opowiemy.
Najważniejsze jest śniadanie, a w przedszkolu mamy na nie:
wyśmienite zupki mleczne, kolorowe kanapeczki,
jest kiełbaska pyszna, zdrowa i bułeczka jest razowa.
Jest kakao, kawa z mlekiem lub herbatka owocowa
albo czarna cytrynowa.
Potem drugie jest śniadanie – tu zaczyna się chrupanie,
bo marchewkę sobie zjemy, kompocikiem zapijemy.
Tu podają witaminki dla chłopczyka i dziewczynki.
Są owoce, są warzywa, żeby ząbki pracowały,
by się dzieci zajadały.
O dwunastej obiad zjemy, oko, brzuszki ucieszymy.
Kolorowe zupki mamy, a najbardziej uwielbiamy:
ogórkową, cebulową, tą zieloną – szpinakową,
te z ziemniakiem, te z grzankami, wszystkie zupki uwielbiamy.
A na drugie wierzcie mili, że nam w kuchni tu zrobili
racuchy, naleśniki, kluski białe i spaghetti doskonałe.
Są pulpety, są kotlety, rybka zdarza się czasami
lecz najbardziej zachwalamy kluski na parze robione
w sosie truskawkowym topione.
No i jeszcze Wam powiemy, że te nasze kuchareczki
robią pyszne suróweczki – z ananasem, z rodzynkami,
no i nawet z orzeszkami.
Wszystko robią panie same, by dzieciakom smakowało,
by zdrowia i urody im nie brakowało.
A na koniec podwieczorek, by w domu był dobry humorek.
Deser serowo – bananowy, ciasto kruche i drożdżowe z jabłuszkami,
biszkoptowe z galaretką i owocami, budyń czekoladowy i truskawkowy,
jogurt i kisiel to tylko niektóre smaki, które lubią przedszkolaki.
Na tym opowieść kończymy i smacznego Wam życzymy.

Do naszego przedszkola zakupiono piec konwekcyjno- parowy .To wielofunkcyjne urządzenie daje wiele możliwości a posiłki w nim przyrządzane zachowują swoje wartości odżywcze , potrawy są bardzo zdrowe i co ważne beztłuszczowe.
09.05.16r panie kucharki przeszły specjalne szkolenie pod czujnym kucharskim okiem pana Dawida. Piec został przetestowany a pierwszy przyrządzony w nim posiłek ,,spałaszowany ” z apetytem.
Wszystkie podejmowane działania, modernizacja kuchni, szkolenia pań kucharek wiążą się ściśle z programem przedszkola promującego zdrowie pt. ,, „ZDROWY I BEZPIECZNY PRZEDSZKOLAK”.

Przedszkole jest
czynne od 6:00 do 17:00

od poniedziałku do piątku

coat-of-arms-67863_960_720